‘Emlékezés Söveges Dávidra’ pályázat

‘Emlékezés Söveges Dávidra’ – pályázat születésének centenáriumán

 

Söveges Dávid születésének 2017-ben esedékes 100. évfordulójára, igazgatónk, osztályfőnökünk és prefektusunk emlékének megőrzésére a Pannonhalmán 1958-ban érettségizett IV.B osztály egykori diákjai jeligés irodalmi pályázatot hirdetnek. A pályázaton két csoportban minden egykori és mai pannonhalmi diák indulhat korábban nem publikált tanulmánnyal, emlékezéssel, interjúval, rövid prózai vagy verses művel. (Az „egykori pannonhalmi diák” fogalma jelen esetben azokra terjed ki, akik legalább két tanévet a pannonhalmi bencés gimnáziumban végeztek.)

Az 1996-ban vagy előtte érettségizett diákok Söveges Dávidról megőrzött emlékeiket dolgozzák fel, vagy Söveges Dávid munkásságáról írjanak tanulmányt. Az 1997-ben vagy azután érettségizettek, és a most Pannonhalmán tanuló diákok „mit tudok Söveges Dávidról, és miért tisztelem őt” témakörben írt, (fent megnevezett műfajú, Söveges Dávidról szóló) pályaművel vehetnek részt a pályázaton.

A prózai pályaművek terjedelme 2 000 és 30 000 leütés között legyen, szóközökkel együtt.

A pályázatok beadási határideje: 2017. március 31.

A pályaművek beadása hagyományos formában vagy elektronikus formában lehetséges az alábbiak szerint:

a.) Kinyomtatva három példányban, A/4-es méretű borítékban Horváth Sára könyvtáros, Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár 9090 Pannonhalma, Vár 1. címre kell beküldeni, a borítékra rá kell írni: „Emlékezés Söveges Dávidra”, valamint a jeligét. A pályamű 3 példányának címoldalára a szerző neve helyett a jeligét és az érettségi évét (ez utóbbira a beérkezett pályaművek csoportba sorolása miatt van szükség) kell feltüntetni! A pályaműhöz csatolt (kisméretű) lezárt borítékban – amelynek külső felén csak „Emlékezés Söveges Dávidra” a jelige és az érettségi éve szerepeljen – el kell helyezni a pályázó nevét, érettségi évét, és postai, valamint email-címét.

b.) Elektronikus formában (PDF formátum!) küldés esetén az alábbi email-címet kérjük használni: fokonyvtar@osb.hu (gondolva arra, hogy a feladó e-mail cím ne árulja el a pályázó kilétét). A pályamű címoldalán fel kell tüntetni a jeligét és az érettségi évét. A jelige feloldását ebben az esetben is postai úton kell eljuttatni kisméretű borítékban Horváth Sára könyvtáros, Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár 9090 Pannonhalma, Vár 1. címre. A borítékra rá kell írni: Emlékezés Söveges Dávidra”, a jeligét és az érettségi évét, a borítékban pedig el kell helyezni a pályázó nevét, érettségi évét, és postai, valamint email-címét.

A pályázat bírálóbizottságának:

elnöke

Gereben Ferenc (Ph60), a PKKE ny. docense

tagjai:

Ásványi Ilona, a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár igazgatóhelyettese

Juhász-Laczik Albin OSB, a pannonhalmi gimnázium igazgatóhelyettese

Szikora József (Ph67), a Magyar Katolikus Rádió főszerkesztője.

A bírálóbizottság fenntartja magának a jogot, hogy a díjazott pályaműveket közzétegye, továbbá, hogy egyes kategóriákban ne adjon ki pályadíjat, illetve hogy különdíjat is adományozzon.

A pályázati díjak mindkét csoportban külön-külön:

I. helyezett 100 ezer Ft

II. helyezett 50 ezer Ft

III. helyezett 30 ezer Ft

Eredményhirdetés: 2017 őszén, később megállapítandó időpontban és helyszínen.

Budapest, 2016. november 11-én, Szent Márton napján

 

Az 1958/B. osztály nevében:

Szalai Béla