• Mária-zarándoklat – Beszámoló

  2019. szeptember 30. | Egyéb

  A Mosolygó Madonna vendégei  voltunk – dr. Jobbágy Lajos (Ph69) beszámolója az idei Mária-zarándoklatról

  Szeptember harmadik szombatján a Bencés Diákszövetség immár hagyományos Mária-zarándoklatára jöttünk össze a Kapuvár melletti Osliba. A Hanság déli peremén található falu első kápolnáját Kanizsay Gábor esztergomi érsek építtette 1390-ben. A kápolnát azonban 1572-ben a reformáció időszakában elpusztították. 1644-ben a kápolna újjáépült, amit  Kara Musztafa visszavonuló seregei 1683-ban  leromboltak, és ekkor a falut is elpusztították. Az Eszterházy család jóvoltából 1690-ben a kápolna ismét újjáépült és ekkor adományozta Eszterházy Pál a ma is látható Mária-kegyszobrot, amelyet a mosolygós arckifejezése miatt Mosolygó Madonnának hívunk. Időközben a kápolna kicsinek bizonyult, így a XVII. század folyamán különböző bővítésekkel nyeri el a ma is látható csodálatos barokk kegytemplom formáját.

  A programot az élet alakítja, így történhetett meg, hogy a nap folyamán mindkét főapátunk velünk lehetett. Az történt ugyanis, hogy néhány nappal a zarándoklat előtt érkezett a hír a japán császári család hercegnőjének pannonhalmi látogatásáról, ezen az eseményen pedig Cirill főapát úrnak jelen kellett lenni.  Asztrik főapát úr készségesen felajánlotta segítségét, így Ő vállalta a délelőtti szentmise bemutatását. Főapát úr még a szentmise előtt köszöntötte az osli-i asszonyokat, megemlítve azt, hogy három éve a falu búcsúján Ő volt a főcelebráns, tehát már ismerősként üdvözölhette őket.

  A zarándoklatra szép számmal összegyűltünk – mintegy hatvanan lehettünk – ehhez jöttek a helybéliek, valamint a Gazdagréti Szent Angyalok plébánia zarándok hívei, így szinte teljesen megtelt a templom. A diákszövetség tagjait, a helybélieket, a budai zarándokokat a Diákszövetség elnöke, Nógrádi László köszöntötte.  Asztrik főapát úr bevezetőjében emlékeztetett arra bennünket, hogy Oslinak és Szent Márton Monostorának van egy fájdalmas, közös emléke: Kara Musztafa török serege 1683-ban Bécs alól visszavonulva, bosszút állva az elszenvedett vereségért Oslit és a monostort is felgyújtotta.

  Főapát úr homíliájában kitért arra is, hogy a zarándoklat napján Szent Máté apostolt ünnepeljük. Ami Máriát és Máté apostolt összeköti, a meghívásuk, hivatásuk és ennek nyomán a mi hivatásunk. Főapát úr a következőképpen fejezte be tartalmas és mindenkihez szóló homíliáját: „A zarándoklat a szentek találkozása, feltöltődése: imádság, bűnbánat, tanulás, újrakezdés. Ebben segítség az osli-i Mosolygó Madonna, Nagyasszonyunk, aki magához hívott, hogy Fiáról halljunk. Most visszaküld bennünket a családba, közösségeinkbe, hogy önzetlen szeretettel – Istenből merítve – újjá teremtsük életünket, hogy nagy türelemmel és szeretettel rámosolyogjunk a szenvedő embertársainkra, a világra.”

  Ezt követően győri diáktársunk Dr. Varga József kiváló és mindenre kiterjedő előadást tartott nekünk Osli népének és templomának nehéz történetéről. Ebben az előadásban benne volt a kis Rábaközi falu és kápolnájának, templomának hányatott története, de az újrakezdés reménye, mint ahogy ezeréves történelmünk is ezt példázza. 

  A szentmise után történt a „váltás”, ugyanis Asztrik főapát úr már kora délután keresztelt Pannonhalmán.  

  Némi kényszerszünet után, a japán hercegnő fogadását követően megérkezett Cirill főapát úr és megkezdhettük a templom kertjében lévő stációknál a keresztutat. A keresztút szövege – amit Cirill atya hozott – rendkívül tartalmas volt, valamennyiünket megszólított, s talán sokunkat megérintett.

  A keresztút után elmentünk a falu polgármestere és kiváló vendéglátónk – Fodor József – által üzemeltetett étteremhez, ahol elfogyasztottuk a finom ebédet. Az ebéd után Cirill főapát úr pedig tájékoztatást adott mexikói útjáról, a japán hercegnő fogadásával kapcsolatos friss élményeiről.

  A főapáti áldást követően azzal váltunk el, hogy találkozzunk jövőre, szeptember harmadik szombatján Hajóson a kegytemplomban, legyünk ott is Mária vendégei.

  dr. Jobbágy Lajos (Ph.69)