Bencés bál Győr & Budapest

________________________________________________________________________________

Kedves Diáktársak!

2017 farsangján újra megrendezésre kerül a budapesti báli szezonnak immár évek óta az egyik legrangosabb eseményének számító Jótékonysági Bencés Bál, amelyet idén tizenegyedik alkalommal szervezünk meg, ezúttal 2017. február 18-án a Groupama Aréna rendezvényközpontjában. A Pannonhalmi Bencés Alumni által támogatandó jótékonysági cél idén a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumzenekara, a “Bencés Big Band” hangszerparkjának bővítése, fejlesztése (rézfúvós hangszerek beszerzése).

A Bencés Big Band 2006 őszén alakult az iskola tanulóiból és tanáraiból, akik a kezdeti próbálkozások után a big band-hangzás kialakítását tűzték ki célul. Műsorukon a klasszikus swing-, latin-, és funky-örökzöldek mellett a mai zenei slágerek feldolgozásai egyaránt szerepelnek, de a gimnázium kórusával karöltve sikerült több spirituálé- és gospelmise zenei anyagát is összeállítaniuk, amelyet diákmiséken illetve több városban is bemutattak. Első önálló koncertjükön, amelyre “Kiskarácsony, Jazzkarácsony” címmel 2009-ben került sor, a gimnázium Tanári Jazz Kvartettjével közösen léptek fel. 2012-ben a XII. Budapesti Big Band Fesztiválon “B” kategóriában ezüst minősítést szereztek, amely komoly szakmai elismerést jelentett és további lendületet adott a zenekar számára. A Pannonhalmi Jazznyár keretében 2014-ben meghívást kaptak a Pannonhalmi Jazzterasz színpadára. Ugyanebben az évben egy újabb iskolai szakkört indítottak Improvizációs Műhely néven, amelynek célja a kiszenekari játék és az improvizációs készségek fejlesztése. A zenekar összetétele minden évben változik, így a tízéves Bencés Big Band munkájában mindezidáig több mint hatvan diák vett részt, vezetője azonban alapításától fogva továbbra is változatlan: ő Kiss Zsolt, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium énekzene-tanára.

Az idei bál rendi fővédnöke dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, a Bál világi fővédnöke Gőz László harsonaművész, a Budapest Music Center (BMC) igazgatója, a Bál háziasszonya pedig Erdődy Orsolya, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatóhelyettese lesz.

Sok szeretettel hívunk és várunk Benneteket a XI. Jótékonysági Bencés Bálra!
 
a szervezőkbb_plakat_2017

__________________________________________________________________________-

A Bencés Bál története

Amikor 1947-ben és 1948-ban megrendezésre kerültek az utolsó bencés bálok Magyarországon, amelyeket akkor még Bencés Diákok Báljának hívtak, a bencés diákok számára rendezett ünnepélyek a legrangosabbak között voltak a hazai bálok sorában. 1947-ben Varga Béla, a Nemzetgyűlés elnöke, 1948-ban Bognár József, Budapest polgármestere volt a bál legfőbb védnöke. 1948-ban a Bál tiszta jövedelmét a Lánchíd és a balatonakarattyai bencés diáküdülő újjáépítésére fordították a rendezők. A ’48-as bál díszvendége pedig Baranyay Jusztin, a budapesti bencés gimnázium igazgatója volt.

A történelem viharai azonban nemcsak a bencés bálokat sodorták el, hanem a bencés diákok szövetségét is, valamint a nyolc bencés gimnáziumból hatot.

Amikor 2006-ban a Medium Pro Educatione Közhasznú Alapítvány és a Bencés Diákszövetség először rendezte meg a bencés diákok új jótékonysági bálját, olyan hagyományt kívánt teremteni, amellyel méltóvá válhat a rangos elődökhöz. Úgy hisszük, hogy az eddigi bálokkal nem vallottunk szégyent egykori valamint jelenlegi diáktársaink előtt, és ezt a hagyományt kívánjuk folytatni 2017-ben is.  Szándékunk megvalósulását azonban csak diáktársainkkal együtt érhetjük el!

 

Ha mindebből Ti sem akartok kimaradni, jelentkezzetek minél előbb a www.bencesbal.hu oldalon, és kérünk titeket, hogy üzenetünket juttassátok el minden diáktársunknak és minden bencés diák szülőjének is!

 _____________________________________________________________________

V. Győri Bencés Bál – 2017. február 4.

http://gyoribencesbal.hu

GyoriBencesBalMasodikV

Laudetur Iesus Christus!
 
Kedves Bencés Öregdiákok! A Győri Gimnázium Diákjainak Kedves Szülei! Kedves Győriek!

A 2017. február 4-én 18 órakor kezdődő V. Győri Bencés Bálba szeretettel várjuk a bencés középiskolák öregdiákjainak és családtagjaiknak, továbbá a győri bencés diákok, öregdiákok szüleinek és minden kedves érdeklődőnek a jelentkezését!
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a bencés bál kiváló kerete osztályok, évfolyamok éves találkozójának, illetve baráti társaságok, győri vállalati team-ek farsangi összejövetelének. Az ilyen jellegű csoportoknak ajánljuk különtermeinket!

A találkozásig tisztelettel és barátsággal köszöntik
a szervező győri bencés öregdiákok

További információ:
gyoribencesbal[kukac]gmail[pont]com
+36-30-66-76-601 (20 óra után)