Nótahajó

2018.

Kedves Diáktársak!
Sajnálattal informálunk Titeket, hogy az idei Nótahajó rendezvényünket 2019. tavaszára vagyunk kénytelenek halasztani. Ennek legfőbb oka, hogy az immár hagyományosan felkért Armada Hajózási Kft nem tudott hajót bocsátani rendelkezésünkre, illetve az ősz egy későbbi időpontjában az időjárás sem lenne alkalmas a Nótahajó megtartására. A rendezvényt előreláthatólag húsvét után szeretnénk megtartani, a pontos részletekkel kapcsolatban később jelentkezünk.
Megértéseteket köszönjük.
Paxos üdvözlettel,
A szervezők nevében,
Alföldi András

2017.

Szeretettel értesítünk Benneteket, hogy a Bencés Diákszövetség idén megrendezi a VII. Bencés Nótahajót, aminek fedélzetére sok szeretettel hívunk és várunk Benneteket 2017. szeptember 20-án (szerdán) 18.30-ra, Budapestre.

A VII. BENCÉS NÓTAHAJÓ előzetes programja:

gyülekező: 18.30 (Budapest, Batthyány téri kikötő)

indulás: 19.00

érkezés: 23.00 (körül)

Ami a hajón vár Benneteket: sör, bor, zsíros kenyér, jó hangulat, ​cigányzene, ​bencés diáktársak énekhangja és egy felejthetetlen este. Az este során sor kerül a Bencés Diákszövetség bemutatkozására és új tagok felvételére.
Kérünk továbbá Benneteket, hogy előzetes részvételi szándékotokat (név, érettségi helye, ideje, telefonszám, e-mail cím) a notahajo@gmail.com e-mail címen mielőbb jelezzétek, és az eseményt terjesszétek osztálytársaitok között.


2016

Kis híján százan – VI. Bencés Nótahajó

Immáron másodjára volt szerencsém részt venni a Bencés Nótahajón, ami hagyományosan a “tanév” első nagyobb BDSZ-es programja. Kihasználtuk a vénasszonyok nyarát, igazán szerencsés időjárást fogtunk ki az eddigieknél kicsit nagyobb hajón, amely a Mirage névre hallgatott. Szükség is volt rá, hála Istennek minden eddiginél több egykori bencés diák és néhány barátnő/feleség váltotta meg jegyét a cigányzenével egybekötött hajókázásra, melyen a muzsikáról a Dobroda zenekar gondoskodott.

A BDSZ vezetősége közül is szép számmal megjelentek. Az elnökségből: Hortobágyi Cirill atya (Ph/77), Deli Gergely főtitkár (Ph/98), Kovács Péter (Ph/05) és Szabó Tibor Zsombor (Ph/06), a felügyelőbizottság elnöke Szabó Barnabás (Ph/00), valamint Juhász Norbert (Ph/67) és Németh Márton (Ph/08) a BDSZ Budapesti Területi Szervezetből. Rajtuk kívül tiszteletét tette a fedélzeten a Szegletkő és Oszlopok c. kötetek szerzője, Szalai Béla (Ph/58).

notahajo-2

A zsíros kenyér, a sör és bor, néhol a madárlátta hazai segítette otthonosabbá tenni a találkozást egykori diáktársakkal. Az est előrehaladtával néhányan egyre hangosabb nótára fakadtak, kortól függetlenül. Többen már most érdeklődtek a bál felől, tervezgették, hogy menni kellene. De még mennyire! Az Alumni kosárkupáról is hallottam egy-két szót. Két egymásnak addig ismeretlen résztvevő jövőbeli munkakapcsolata megszületésének a fültanúja voltam. Ez így van rendjén, igyekszem nem közhelyként leírni a lassan kifutó mottót: “közösségben vagyunk”.

notahajo-1

Meglehet, hogy bár mindenkinek egy kicsit mást jelentett ez az este, ez mégsem széthúzást okozott, hanem olvasztótégelyként működött.
Természetesen köszöntöttük a legidősebb résztvevőket, az Esztergomban (!), 1945-ben és ’46-ban érettségizett Boromissza Tibort és Szoleczky Ferencet. Sokan nem tudták, hogy ott is volt bencés gimnázium. Bíztatok mindenkit a részvételre jövőre is. Azoknak, akik esetleg még nem voltak, pláne a frissen végzett évfolyamoknak jó szívvel ajánlom. A hajón jelen lévő legidősebb és legfiatalabb öregdiák érettségi ideje között 70 év különbség volt. Remélem lesz egyszer 75 is.

Tóth Donát (Ph2015)

___________________________________

Bencés Nótahajó 2015. Beszámoló

________________________________

Nóta bene…
…élménybeszámoló az első Bencés Nótahajóról

Október ötödikén az arra járó idegen a Batthyány tér rakpart felé eső oldalán egy vidám, egymás kezét szorongató társaságba botlott volna, akarva akaratlan. Egyrészt mert elálltuk a gyalogutat, másrészt mert viszonylag sokan voltunk. Ami viszont, hamar feltűnt volna ennek az esti sétáját végző átlag pesti polgárnak (ha egyáltalán van ilyen), hogy ez a kompánia jobbára csak fiúkból áll. A fiúk gyűjtőfogalom persze most elfed pár korosztálybeli különbséget, de a lényegen nem változtat. Mert aki, a nótahajóra jött, egy kis időre újra az a fiú lehetett, aki képes önfeledten vigadni a barátaival, nótázni és szinte gyerekszívvel megbámulni a kivilágított fővárost. Otthon a feleség, a barátnő vagy éppen a rendtársak jó szívvel mondhatták ennek a fiúnak induláskor: „Ez legyen a ti estétek!
A Bencés Diákszövetség idén először rendezte meg hagyományteremtő szándékkal a Bencés Nótahajót. Az ingyenes hajóút, a duhaj nóták és persze az alacsony sör- és borárak mellett a jól ismert baráti társaság volt a legfőbb hívogató tényező. De az a felszabadult légkör tette egyedülállóvá az estét, ami fokozatosan eluralkodott.


A saját osztálytársain kívül más, régebbi vagy újabb osztályok tagjaival is lehetőség nyílt beszélgetni az ott lévőnek. Jó volt látni, hogy az osztályok összetartanak, hiszen jellemző volt, hogy nem egy-egy ember volt ott az osztályokból, hanem egy nagyobb csapat. Vicces volt megtapasztalni, hogy elsőre nem mindig ismertük meg egymást, akik nagyobb különbséggel jártunk valamelyik suliba, és csak pár órával később sörrel a kézben jött a felismerés: „Te, neked Kupacon nem szakállad és hosszú hajad volt?”
A Diákszövetség ennek a programjának elsősorban a fiatalabb korosztály volt a célközönsége. A Nótahajó célkitűzése, hogy az évek során a végzett diákok egyik legfontosabb kötetlen programjává váljon. Minden más mellett egy jó lehetőség találkozni azokkal, akik ugyanott, valószínűleg sok nagyon hasonló élménnyel gazdagon, csak éppen nem ugyanakkor jártak gimibe.
Emlékezetes este volt. Nosztalgiáztunk, megosztottuk örömünk lehetőségeinkről mesélve, vagy éppen kisírtuk egymás vállain aktuális bajunk. A lényeg, hogy újra vagy most először, de semmiképp sem utoljára, együtt voltunk a Bencés Nótahajón.

Dobszay Balázs